Gå vidare till innehåll

Fri leverans

1-3 dagars leverans 📦

100 % nöjdhetsgaranti | 1-3 dagars leverans

Support 24/7

Vetenskap

Vetenskapen bakom 

Vad är blått ljus egentligen? 

I den moderna världen utsätts vi för mer ljus än någonsin tidigare. Det beror på allt konstgjort ljus som kommer från smartphones, Ipads, datorskärmar och tv:n. Alla dessa former av artificiellt ljus är det som kallas blått ljus. Blått ljus påverkar ögonen mer än någon annan ljusvåglängd (blått ljus har en våglängd på 446-477 nanometer).

Blockeringen av det konstgjorda blå ljuset är vetenskapligt bevisat att förbättra din sömn, öka produktiviteten och minska huvudvärk. Följande punkter kommer att innehålla studier som kommer att bevisa detta påstående. 

Blått ljus i förhållande till din sömn

Många danskar spenderar över 7 timmar framför skärmen varje dag. Vilket innebär 7+ timmar utsatt för skadligt blått ljus.
Dessa timmar framför skärmen och det blå ljuset minskar melatoninnivåerna, som är hormonet som säkerställer optimal sömn.
Melatonin beskrivs alltså av videnskaben.dk – Hormonet melatonin styrs av den suprachiasmatiska kärnan (SCN), vår biologiska pacemaker, och det stiger efter mörkrets inbrott och faller under dagen när vi utsätts för ljus. "

För att förklara det på danska är det först och främst viktigt att veta att höga melatoninnivåer är bra för sömnen, låga melatoninnivåer är dåligt för sömnen. 

När ljuset stiger sjunker melatoninnivåerna. Det ser till att vi vi fysiskt och mentalt vaknar och är fräscha under dagen. Mot slutet av dagen när ljuset sjunker bör dina melatoninnivåer stiga – vilket ser till att din kropp och ditt sinne lugnar ner sig och till och med att kroppstemperaturen sjunker så det är lättare att somna. 

Överexponeringen av det blå ljuset förhindrar denna naturliga rytm och resulterar i låga melatoninnivåer innan du somnar. Vilket gör att kroppen helt enkelt inte vet att den måste sova, och därför gör det väldigt svårt för oss att somna. 

De låga nivåerna fortsätter hela natten och resulterar i minskad REM-sömn vilket gör sömnkvaliteten generellt sett dålig. Det vill säga man sover inte djupt, utan lätt. Visst påverkar det livskvaliteten, men också i hög grad hälsan – då vi alla vet att god sömn är en av nycklarna till en god hälsa. 

Vid University of Houston genomfördes en studie 2017, och den visade att användningen av blåljusglas ger 58 % högre melatonin på natten. Vilket i princip ger dig 58% bättre sömn.

Blått ljus i förhållande till din produktivitet, ögonirritationer och huvudvärk 

Många av oss sitter framför skärmen många timmar under dagen, som tidigare nämnt är de flesta av oss framför skärmen 7+ timmar om dagen. Det kan vara antingen jobbrelaterat, skolrelaterat eller bara på grund av ren underhållning. 

Överexponeringen av blått ljus som uppstår i samband med denna tid för skärmen är den främsta anledningen till att många upplever stressade, torra eller trötta ögon under dagen. Vilket du säkert också har upplevt. Det är vettigt eftersom dina ögonmuskler ständigt är i arbete vad gäller fokus i form av kontanta rörelser. 

Det kan bero på att du lider av något som kallas CVS (Computer Vision Syndrome) eller något relaterat till sjukdomen. Symtomen kan vara huvudvärk, nacksmärta, torra ögon eller stressade ögon.
Glassibas blåljusglas kan med största sannolikhet lindra detta. De flesta upplever effekten redan efter 3 dagar. 

Länkar till studier som skulle vilja ge de nödvändiga bevisen för att tro på vårt projekt; 
- https://videnskab.dk/krop-sundhed/derfor-er-skaermlys-ikke-godt-for-din-soevn

NÖJDHETSGARANTI

Inte tillfredsställd? Då får du pengarna tillbaka.

STÖD

Vi är redo att hjälpa till varje dag 24 timmar om dygnet

FRI LEVERANS

Vi levererar gratis inom 1-3

dagar